I saw the future of filmmaking…it is dark.

20 noiembrie 2007
Inca de acum 3-4 luni, media americana specializata in film a inceput o campanie furibunda de promovare a noului film al lui Robert Zemeckis : "Beowulf". S-au aruncat  vorbe foarte mari :"ground breaking project", "the future of cinematography", "a fabulous  movie experience".  S-au cheltuit zeci de milioane doar in marketing si promotion. O desfasurare de forte absolut impresionanta.
 
 
Ei bine, vinerea aceasta  am fost sa vad cu ochii mei de sceptic  ce ne rezerva viitorul.  Din pacate viitorul suna destul de sumbru.   Zemeckis aplica  in Beowulf  tehnica numita "the performance capture" experimentata in premiera in filmul sau din  2004′," The Polar Express ." Jocul actorilor e combinat cu un tip animatie digitala iar rezultatul e sinistru!  Antony Hopkins, John Malkovich si Robin Wright Penn arata si se misca absolut inspaimantator. Exista insa e adevarat si  o exceptie : Angelina Jolie, dar in cazul ei nu cred ca exista vreo tehnica cunoscuta de om care sa o poata face sa arate rau.  
Din pacate insa  problemele nu se opresc aici.  In primul rand, dialogurile sunt indiscutabil penibile.  Nu imi imaginez cum un scriitor atat de talentat ca Neil Gaiman, care a scris un roman exceptional: " American Gods" poate sa produca asemenea  scenariu lipsit  complet de orice fel de valoare literara. 
 
In al doilea rand, jocul actorilor este dureros  de artificial.    Hopkins cred ca face cel mai prost rol ever iar Ray Winstone  in rol de eroul legendar  e mai mult decat ridicol .   Prin comparatie,  prestatia lui Gerard Butler din "300" merita un Oscar.  Se poate obiecta ca artificialitatea prestatiei actorilor e cumva indusa de animatie si de efectele speciale. Eu sunt insa  extrem de dubitativ. Cand un actor joaca prost, asta se vede dincolo de animatie, 3D si alte gadgeturi ultratehnologizate. 
 
Long story short, filmul este-cel putin in opinia mea- extrem de slab.  Nu recomand nimanui ( daca nu are varsta cuprinsa intre 5-12 ani) sa-si iroseasca timpul si banii mergand sa-l vada.  E adevarat ca  proiectia in 3D face ca efectele speciale sa te tina lipit de scaun timp de 2 ore, dar asta nu schimba cu nimic faptul ca  filmul acesta e pur si simplu prost.  Daca asta e viitorul in filmmaking, prefer sa ma intorc la "The Bride of Frankenstein". E mai sigur si mult mai placut.
 
Doc
P.S. Evident ca "Beowulf" a castigat in primul weekend 27,5 milioane si ca este pe primul loc in the box office, devansand The Bee Movie si American Gangster .  Asta in timp ce o capodopera ca No Country for Old Men al fratilor Coen e doar pe 7 cu mai putin de 3 milioane incasari!
 Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X